Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η ασφάλιση των τεχνικών έργων και διαθέσιμα προγράμματα



Η ασφάλεια στο εργοτάξιο είναι θέμα που αφορά τον κύριο του έργου, τον επιβλέποντα μηχανικό, αλλά κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η κατάρτιση όλων και η συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη εξέλιξη του εκάστοτε τεχνικού έργου. Παρουσιάζουμε ένα τυπικό πρόγραμμα ασφάλισης τεχνικού έργου για λόγους πληρότητας και ενημέρωσης.

Τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων ασφάλισης είναι σημαντικά, το κυριότερο όμως είναι η πρόνοια έναντι του ανθρώπινου σφάλματος και απρόβλεπτων συμβάντων που μπορεί να λάβουν χώρα στο εργοτάξιο. Ένα πρόγραμμα ασφάλισης τεχνικών έργων  παρέχει απαραίτητους όρους ασφάλισης. Τα κυριότερα σημεία μεταφέρονται αυτούσια στις επόμενες παραγράφους: 

Υλικές ζημιές έργου
-Πυρκαγιά, κεραυνός, έκρηξη
-Πλημμύρα, θύελλα, χιόνι, καταιγίδα, χαλάζι
-Σεισμός
-Καθίζηση, κατολίσθηση
-Ανθρώπινα σφάλματα, απειρία, αμέλεια, αδεξιότητα, κακόβουλη ενέργεια τρίτων

Αστική ευθύνη προς τρίτους
Καλύπτεται η νομική ευθύνη του ασφαλιζομένου, για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές προς τρίτους, με την προϋπόθεση ότι οι ζημιές αυτές προέρχονται από τις ασφαλιζόμενες εργασίες. Καλύπτονται οι ζημιές σε τρίτους και κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης υπάρχοντος κτίσματος αμέσως πριν την ανέγερση, εφόσον οι εργασίες αυτές έχουν συμπεριληφθεί στο συμβόλαιό σας.


Συμπληρωματικές καλύψεις

Για τις ανεγέρσεις:
-Ευρεία συντήρηση μετά το πέρας της κατασκευής
-Εσφαλμένη μελέτη
-Απεργίες, οχλαγωγίες, πολιτικές ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες
-Αποκομιδή συντριμμάτων

Για τις ανακαινίσεις:
-Απεργίες, οχλαγωγίες, πολιτικές ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες
-Κλοπή κατόπιν διαρρήξεως των υλικών (με την προϋπόθεση φύλαξης των υλικών σε κλειστό προστατευμένο χώρο) 
-Αποκομιδή συντριμμάτων
-Επίσης, καλύπτονται ζημιές που θα υποστούν οι εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται στο υπό ανέγερση ή ανακαίνιση κτίριο

Επίσης είναι άξιο λόγου να κάνει ο μηχανικός μια σχολαστική έρευνα αγοράς στο χώρο των παρεχόμενων υπηρεσιών, συγκρίνοντας προγράμματα ασφάλισης και να είναι έτοιμος να ενημερώσει και τους εργοδότες του με λεπτομέρεια, ώστε να παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελήσει το ζήτημα της ασφάλισης του έργου, παρότι δεν είναι δική του η τελική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου