Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εικόνα ερήμωσης στις Υπηρεσίες Δόμησης



Το φαινόμενο δυστυχώς είναι Πανελλήνιο. Σύμφωνα με απόψεις συναδέλφων μηχανικών από όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της επικράτειας η εικόνα είναι εντελώς ανάλογη με τη φωτογραφία της είδησης-δημοσίευσης από την Υπηρεσία Δόμησης Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Η δραστηριότητα των παλιών Πολεοδομιών και τωρινών Υπηρεσιών Δόμησης έχει πέσει πρακτικά στο μηδέν. Τόσο οι ερωτηθέντες μηχανικοί των υπηρεσιών δόμησης αλλά και οι ιδιώτες μηχανικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει δράση το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και με τους ίδιους οιωνούς ξεκινά και το 2013.

Οι παλιότεροι και πιο πεπειραμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία των ελεγκτών δόμησης και οι πολύ αυστηροί έλεγχοι από ορισμένους, που ξεπερνούν ίσως και τα όρια των αρμοδιοτήτων τους, έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά για την προώθηση νέων οικοδομικών έργων.

Τα επιχειρήματα της οικονομικής κρίσης είναι γνωστά. Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Η ομοβροντία των νόμων της τελευταίας διετίας, αλλά κυρίως η διπλή ουσιαστικά έκδοση άδειας (έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης) δεν έχουν λειτουργήσει ευεργετικά.

Οι διατάξεις του Ν.4030 οι οποίες "στέλνουν" στο "απόσπασμα" τόσο τους Εργοδότες όσο και τους Μηχανικούς είναι το κύριο επιχείρημα για το οποίο αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα. 

Επίσης πάμπολλες είναι οι μικρές, εκ μέρους απλών ιδιωτών ερωτήσεις για την ενδεχόμενη εφαρμογή του ΝΟΚ σε σχέση με τα κλιμακοστάσια (θυμίζουμε εδώ ότι σε νομίμως υφιστάμενα με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και υπό προϋποθέσεις "χαρίζει" μέτρα στον συνολικό συντελεστή δόμησης), αλλά και οι ερωτήσεις-διευκρινήσεις για τον Ν.4014, εφόσον το ΤΕΕ πια δεν παρέχει απαντήσεις ερωτημάτων.

Οι Υπηρεσίες Δόμησης και πρώην Πολεοδομίες έχουν παράγει σημαντικό έργο στο σύνολό του. Αυτήν την περίοδο δυστυχώς είναι άδειες.

Ίσως κάποιες δραστικές κινήσεις σε σχέση με το πλαίσιο εφαρμογής των προαναφερθέντων βοηθήσουν με το νέο χρόνο στη βελτίωση της κατάστασης. 

πηγη: buildnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου