Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μηχανικοί επιθεωρητές μεταποιητικών εγκαταστάσεων


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α 227/16-11-2012 το Προεδρικό Διάταγμα αριθμ. 126 με το οποίο καθορίζονται τα προσόντα των επιθεωρητών και το πλαίσιο διεξαγωγής περιοδικών επιθεωρήσεων σε μεταποιητικές ή συναφείς εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα με Υπεύθυνη Δήλωση ή με άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου, με σκοπό τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με το ν. 3982/2011 (Α΄ 143). Σύμφωνα με το Άρθρο 3 στα απαιτούμενα προσόντα Επιθεωρητών περιλαμβάνονται:

1. Η ιδιότητα του Επιθεωρητή αποκτάται με την εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο Μητρώο πιστοποιημένων Επιθεωρητών του άρθρου 4 και την χορήγηση αντίστοιχης άδειας από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 4.

2. Ο υποψήφιος Επιθεωρητής πρέπει να διαθέτει τα παρακάτω προσόντα:
α) να είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ή αντίστοιχης ειδικότητας Πτυχιούχος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή αντίστοιχης ειδικότητας Μηχανικός που έχει αποκτήσει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
β) να διαθέτει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία, σε ένα από τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα, σχετικά με μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες:
αα) σχεδιασμός, ββ) λειτουργία (παραγωγή−συντήρηση), γγ) έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας (ενεργός συμμετοχή, διεξαγωγή αυτοψιών κ.λπ.).

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να λάβει άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 2, η ανωτέρω εμπειρία ορίζεται σε τουλάχιστον πέντε έτη, ενώ όταν ο υποψήφιος επιθυμεί να λάβει άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης, τότε η απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία αυξάνεται σε οκτώ έτη.

Για Διπλωματούχους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αρκεί η σχετική βεβαίωση εγγραφής τους.

Οι άδειες Επιθεωρητή διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:
α) άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με την κατάταξη της ΚΥΑ οικ. 3137/191/Φ.15/ 21.3.2012 (Β΄1048).
β) άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις για δραστηριότητες όλων των βαθμών όχλησης, σύμφωνα με την κατάταξη της ΚΥΑ οικ.3137/191/Φ.15/21.3.2012 (Β΄ 1048).


Π.Δ. 126/2012  (ΦΕΚ 227/Α`/16.11.2012) "Καθορισμός των προσόντων των επιθεωρητών που θα διενεργούν περιοδικές επιθεωρήσεις σε μεταποιητικές ή συναφείς εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ν. 3982/2011, θέσπιση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση του έργου των επιθεωρητών και ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησής τους για την εγγραφή τους στο Μητρώο"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου