Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

11 εναλλακτικές μορφές θέρμανσης


Αρχκά, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι οι απαιτήσεις μιας μέσης οικογένειας σε πετρέλαιο θέρμανσης τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριο – Μάρτιο), είναι περίπου στα 1.300 λίτρα στη Νότια Ελλάδα και πάνω από 2.000 λίτρα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό σύμφωνα με την μέση τωρινή τιμή €1,35/λ. μεταφράζεται σε €1.755 και €2.700 αντίστοιχα.

Ακολουθεί ανάλυση-σύγκριση για 11 εναλλακτικές μορφές θέρμανσης: Φυσικό Αέριο, Κλιματισμός, Σόμπες pellet, Ενεργειακά τζάκια, Τζάκια βιοαιθανόλης, Σόμπες ξύλου καλοριφέρ, Σόμπες ξύλου ενεργειακές, Αερόθερμο τζακιού, Ηλεκτρικοί θερμοπομποί, Επαγωγικός λέβητας, Αερόθερμα μπάνιου - δωματίου

Φυσικό Αέριο
Είναι το πλέον περιζήτητο καύσιμο γιατί έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη και μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Θεωρείται η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες. Αν μια οικογένεια αποφασίσει να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο τότε η κατανάλωση των 1.300 λίτρων αντιστοιχεί σε 14.000kWh για τη Ν. Ελλάδα και περίπου 21.500kWh για τη Β. Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σημερινή τιμή €0,077/kWh το συνολικό κόστος ανέρχεται στα €1.078 για τους νότιους και €1.655 για τους βόρειους (-43% εξοικονόμηση). Το κόστος εγκατάστασης είναι λίγο ανεβασμένο για την εποχή και κυμαίνεται μαζί με τον εξοπλισμό  γύρω στις 3.500-4.000 ευρώ.

Κλιματισμός
Μια ακόμη λύση είναι τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter τα οποία καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό. Το αρνητικό σημείο είναι ότι έχει λειτουργικό όριο κάτω από κάποιες χειμερινές θερμοκρασίες που ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή (το όριο αυτό κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου) γι’ αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια πηγή θέρμανσης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας ή τις ορεινές περιοχές που σημειώνονται  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τιμή αγοράς για ένα κλιματιστικό  9.000 btu ξεκινάει από €350.

Σόμπες pellet
Το  πέλλετ (pellet) ή  βιομάζα (όπως είναι η επιστημονική του ονομασία)  είναι μικρά κομμάτια από πεπιεσμένο ξύλο αλλά και από δασικά υπολείμματα όπως άχρηστα κλαδιά , από πριονίδια, σιτηρά κτλ.. 
Είναι ένα  υλικό που μπορείτε να το βρείτε σε όλη την Ελληνική επικράτεια ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η θερμαντική του ικανότητα είναι παρόμοια του πετρελαίου με μέση τιμή περίπου στο 1/3. Ενδεικτικά, το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ €900 και €2.000, ανάλογα με τον τύπο τους. Για τη χειμερινή σεζόν απαιτούνται περίπου 5 τόνοι πέλετ, με μέση τιμή €0,28/κιλό  βγαίνει συνολικό κόστος €1.400.

Ενεργειακά τζάκια
Το ενεργειακό τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, ενώ έχει και λιγότερη κατανάλωση ξύλου. Στα θετικά του είναι και το ότι μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης, δηλαδή τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Το κόστος εγκατάστασης ξεκινάει από €2.800 και φθάνει τις €5.000. Καταναλώνει περίπου 50κιλά/ημέρα δηλαδή 7 τόνους ξύλα για τη χειμερινή περίοδο, το οποίο μεταφράζεται σε συνολικό κόστος €1.400, με βάση τη μέση τιμή καυσόξυλου στα  €170/τον.

Τζάκια βιοαιθανόλης
Η βιοαιθανόλη είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που γίνεται με τη ζύμωση των συστατικών της ζάχαρης και του αμύλου και άλλων φυτικών προϊόντων. 
Είναι ένα καθαρό βιολογικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό σε τζάκια. που δεν χρειάζονται καμινάδα. Παράγει μια όμορφη φλόγα και μπορεί να θερμάνει ένα χώρο 35 m2 περίπου. Η τιμή τους αρχίζει από τα  €180. Επίσης υπάρχει και ένθετο σύστημα που τοποθετείται σε συμβατικό τζάκι και κοστίζει €165

Σόμπες ξύλου καλοριφέρ
Οι σόμπες καλοριφέρ λειτουργούν με καύση ξύλου ή βιοκαυσίμου pellet. Στη συνέχεια η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο νερό, το οποίο βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο θέρμανσης. Το ζεστό νερό, μέσω ενός κυκλοφορητή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ, παρέχοντας ομοιόμορφη διανομή θέρμανσης σε όλους τους χώρους ενός σπιτιού και παράλληλα προσφέρεται για οικιακή κατανάλωση (θερμοσίφωνας, μαγείρεμα κ.λπ.). Τιμή από €350.

Σόμπες ξύλου ενεργειακές
Ενεργειακές σόμπες είναι αυτές οι οποίες έχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και μπορούν με ειδικό μηχανισμό να μετατραπούν σε αερόθερμα. Τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής σόμπας είναι πολλά σε σχέση με μια κοινή η με μια μαντεμένια σόμπα τόσο σε απόδοση ( 65-85%) όσο και σε κατανάλωση ( 3-6 kg/h σε ξερό ξύλο). Τιμή από €350

Αερόθερμο τζακιού
Το αερόθερμο τζακιού είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται στην εστία του κλασικού τζακιού με πολύ εύκολο τρόπο. Ρουφάει τον κρύο αέρα του χώρου και περνώντας τον μέσα από το τζάκι, τον επιστρέφει στο χώρο, αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία.
Αποτελεί μια από τις οικονομικότερες και γρήγορες λύσεις. Ιδανικό για όσους θέλουν κάτι άμεσα χωρίς πολλά έξοδα. Τιμή €340.

Ηλεκτρικοί θερμοπομποί
Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί είναι αυτόνομες ηλεκτρικές συσκευές τοπικής θέρμανσης. Ο ψυχρός αέρας του χώρου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, εισέρχεται στο κάτω μέρος του θερμοπομπού και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται στον θερμοπομπό. Ο θερμός πια αέρας εξέρχεται προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία, ανεβάζοντας γρήγορα την θερμοκρασία του χώρου. Τοποθετούνται πολύ εύκολα  ακόμη και σε μια απλή πρίζα. Για παράδειγμα ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ., απαιτεί έναν θερμοπομπό 1500W. Αυτός θα καταναλώσει ωριαία 0,10€. Τιμή αγοράς από €126.

Επαγωγικός λέβητας
Ο ηλεκτρικός λέβητας λειτουργεί με την διαδικασία θέρμανσης ενός ηλεκτρικά αγώγιμου αντικειμένου, με ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Δημιουργώντας ρεύματα δίνης μέσα στο αντικείμενο τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε θερμότητα. Μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα και δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων αφού λειτουργεί με ρεύμα. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Για ένα διαμέρισμα 90m2 η ημερήσια δαπάνη είναι περίπου 4Ε επί 24ωρης λειτουργίας και το κόστος του λέβητα ανάλογα με τα m2 από  €2070.

Αερόθερμα μπάνιου –δωματίου
Τα αερόθερμα μπάνιου είναι μια εύκολη και πολύ οικονομική λύση, αφού δεν χρειάζονται εγκατάσταση και μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία του χώρου πολύ γρήγορα. Το αρνητικό είναι ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Η τιμή τους ξεκινάει από €16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου