Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κατάργηση υποχρεωτικής έκδοσης πιστοποιητικού πυροπροστασίας



Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας για 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες - επαγγέλματα με απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι, χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας, μειώνεται το γραφειοκρατικό βάρος για το επιχειρείν.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν την Παρασκευή, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εκδίδουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, μια διαδικασία που κόστιζε κυρίως σε χρόνο αλλά και σε χρήμα για τον επαγγελματία - επιχειρηματία. 

Η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικούς τομείς και συνολικά 897 δραστηριότητες - επαγγέλματα.

Με τον επανακαθορισμό των ρυθμίσεων που αφορούν την πυρασφάλεια, ο επαγγελματίας - επιχειρηματίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα γενικά προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας, που ορίζονται ανάλογα με την κατηγορία των δραστηριοτήτων, χωρίς να απαιτείται να εκδοθεί κάποιο πιστοποιητικό. 

Υπογραμμίζεται ότι ανάλογα με την κατηγορία δραστηριότητας, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση του επαγγελματία - επιχειρηματία να εγκαταστήσει μόνιμα συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας. Επίσης, ισχύει η υποχρέωση για σύνταξη μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας - τεχνικής περιγραφής από αρμόδιο κατά νόμο τεχνικό επιστήμονα που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα μέσα πυρόσβεσης, καθώς και τη χρήση εναλλακτικής (αντί νερού) μεθόδου πυροπροστασίας. Σημειώνεται ότι με την ΚΥΑ, απαλλάσσονται από το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, μονάδες που εντάσσονται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς στην κατηγορία μικρού κινδύνου, μεταξύ των οποίων βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και πάσης φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

Οι οικονομικές δραστηριότητες που εντάσσονται στην κατηγορία Αα της ΚΥΑ Φ 15/οικ. 1589/104/2006 (ΦΕΚ Β΄ 90) αντιστοιχούν σε 110 δραστηριότητες της 9ης ομάδας του Παραρτήματος του ν. 4262/2014.

πηγή: kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου