Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Απλούστευση αδειοδότησης με κατάργηση άδειας λειτουργίας


Με μια απλή αναγγελία στην οικεία περιφέρεια θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους σε λίγο καιρό επιχειρήσεις που ασκούν 897 διαφορετικές μεταποιητικές δραστηριότητες, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για τη δημόσια διοίκηση. Εξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4262/2014 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας ανακοίνωσε υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 897 διαφορετικές μεταποιητικές δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν σειρά βασικών κλάδων της βιομηχανίας, από την επεξεργασία και συντήρηση πατάτας έως τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων.

«Η Ελλάδα αλλάζει. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Η κοινωνική ευημερία μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα, την οποία και θα διευκολύνουμε», τόνισε ο κ. Σκρέκας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο δραστηριότητες για τις οποίες θα απαιτείται απλή αναγγελία στην οικεία περιφερειακή αρχή. Ο επιχειρηματίας οφείλει να τηρεί σε δικό του αρχείο τα επιμέρους δικαιολογητικά (π.χ. οικοδομική άδεια, πιστοποιητικό πυροπροστασίας, βεβαίωση υγειονομικής καταλληλότητας), τα οποία θα επιδεικνύει μόνο σε εκ των υστέρων έλεγχο. Οταν θα κατασκευαστεί η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας –πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται ολόκληρη η διαδικασία αδειοδότησης– η αναγγελία θα γίνεται εκεί. Ενα μικρό μέρος από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης βάσει δήλωσης αυτοσυμμόρφωσης του επιχειρηματία με τους λεγόμενους γενικούς όρους λειτουργίας που θα διέπουν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ή δέσμη ομοειδών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τι ισχύει σήμερα; Ακόμη και για τη λήψη άδειας λειτουργίας μιας μικρής, χαμηλής όχλησης βιοτεχνίας, ο επιχειρηματίας καλείται να προσκομίσει δεκάδες δικαιολογητικά, ακόμη και άσχετα με τον σκοπό της άδειας λειτουργίας. Συχνά δε, καλείται να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία ήδη είχε προσκομίσει προκειμένου να λάβει άδεια εγκατάστασης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί ότι με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης ο επιχειρηματίας θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 2-3 μήνες, ενώ θα έχει και όφελος σε χρήμα (μη συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού βάρους) από 60 έως 1.500 ευρώ που είναι η αξία των παραβόλων που καλείται να πληρώσει για την έκδοση άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία. Οι ωφελούμενοι κλάδοι και τα επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ.

Οι 103 κατηγορίες που αφορούν ειδικότερα 897 μεταποιητικές δραστηριότητες, όπως αυτές διακρίνονται με βάση τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση (ΣΤΑΚΟΔ), υπάγονται στους ακόλουθους κλάδους της μεταποίησης:

• Βιομηχανία τροφίμων και ποτών - Ποτοποιία. Περιλαμβάνει 31 δραστηριότητες, από παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έως παραγωγή μπίρας.
• Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας, δέρματος και δερμάτινων ειδών. Περιλαμβάνει 18 δραστηριότητες, από εκκοκκιστήρια έως την κατασκευή υποδημάτων.
• Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό. Περιλαμβάνει 6 δραστηριότητες, όπως πριόνισμα ξύλου και κατασκευή καλαθιών.
• Χαρτοποιία και κατασκευή προϊόντων. Περιλαμβάνει 4 δραστηριότητες.
• Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων. Περιλαμβάνει 4 δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και η εκτύπωση εφημερίδων.
• Παραγωγή μεταλλικών προϊόντων. Περιλαμβάνει 8 δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η κατασκευή μεταλλικών κουφωμάτων.
• Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων. Περιλαμβάνει 4 δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η κατασκευή κεραμικών ειδών.
• Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Περιλαμβάνει 6 δραστηριότητες.
• Κατασκευή εξοπλισμού μεταφορών. Περιλαμβάνει 12 δραστηριότητες.
• Αλλες 10 μεταποιητικές δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή στρωμάτων, υπηρεσίες αφαλάτωσης νερού).

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν και κυρίως να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα για τα δύο επόμενα επίπεδα αδειοδότησης: η συμμόρφωση με γενικούς όρους λειτουργίας η οποία θα βεβαιώνεται από πιστοποιημένο φορέα, καθώς και ο καθορισμός των δραστηριοτήτων εκείνων για τις οποίες θα απαιτείται έγκριση λειτουργίας, όπως για παράδειγμα οι εξορυκτικές εργασίες.

πηγή: kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου