Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΗΠΑ:Το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο



Υπόθεση σε εκκρεμμότητα επί δωδεκαετία εν μέσω αμφιβολιών για τη χρηματοδότησή του, ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμποδίων από εκπροσώπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα βήμα από την πραγματοποίηση, καθώς η μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα συμφώνησε να εξασφαλίσει τους πόρους για την κατασκευή του.

Η τράπεζα Tokyo-Mitsubishi UFJ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα παράσχει ένα "σημαντικό ποσό" δανειακών κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη και την κατασκευή του Cape Wind ("Ακρωτήρι Άνεμος"), το οποίο θα αποτελείται από 130 ανεμογεννήτριες ισχύος 3,6MW η καθεμία. Ο αρμόδιος διευθυντής Τακάκι Σακάι δήλωσε ότι η τράπεζα είναι εντυπωσιασμένη από την επιμονή των υπευθύνων του έργου. Η κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, ανοιχτά της Μασαχουσέτης, θα στοιχίσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ιαπωνική τράπεζα δεν αποκάλυψε το ποσοστό που προτίθεται να καλύψει, ωστόσο ο πρόεδρος της Cape Wind Τζιμ Γκόρντον δήλωσε ότι ήδη έχουν βρεθεί αγοραστές για τα δύο τρίτα της ενέργειας που θα παράγει το πάρκο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Clean Technica, το υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών το 2010. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραθαλάσσιας περιοχής της Μασαχουσέτης, ανάμεσά τους και ο κληρονόμος των διυλιστηρίων Koch, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διατυπώνοντας ανησυχίες για την υλοποίηση του σχεδίου σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Μετά τη συμφωνία με την ιαπωνική τράπεζα πάντως, οι υπεύθυνοι του Cape Wind εκτιμούν ότι οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του 2013. Μόλις ολοκληρωθούν, το θαλάσσιο πάρκο εκτιμάται ότι θα καλύπτει τα τρία τέταρτα των ενεργειακών αναγκών της περιοχής, μειώνοντας την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 318 τόνους το χρόνο. Παράλληλα, στην κατασκευή του πάρκου θα απασχοληθούν χιλιάδες άτομα, ενώ θα δημιουργηθούν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας.

πηγή: buildnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου