Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αντιδρούν οι μηχανικοί στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών



Να μην πληρώσουν τις νέες αυξημένες εισφορές πάνω από 25% και να ασκήσουν προσφυγές, καλεί η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ τους μηχανικούς και ταυτόχρονα τους συλλογικούς φορείς τους (σωματεία, σύλλογοι, πρωτοβουλίες βάσης) σε συγκέντρωση σήμερα στις 14.00 έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ (Μάρνη 22 και Γ. Σεπτεμβρίου).

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί αντιδρούν στην υπέρογκη και αναδρομική από 1.7.2011 αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ με υποχρεωτική ένταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία που ανέλαβε να επιβάλει η νέα διοίκηση του ΕΤΑΑ.

"Η κίνηση αυτή αποτελεί τη χαριστική βολή και αποτελεί χρέος μας να αποτραπεί με κάθε τρόπο" επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου, καθώς "οι μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, άνω του 25%. Αρκεί κανείς να γνωρίζει ότι 27.943 μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β' εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους, ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών, περίπου 8.000 έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτούς μηχανικών.

Οι αυξήσεις εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο κλάδος των μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ το 2011. Το μέτρο θα θέσει εκτός επαγγέλματος και σε απόγνωση ακόμη περισσότερους, δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς, από όσους ήδη σήμερα έχουν τεθεί".

Επιπλέον καλεί τους εκπροσώπους των μηχανικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ, στο Δ.Σ. Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ΕΤΑΑ και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να πράξουν τα εξής:

- Να επαναφέρουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., στο οποίο συμμετέχουν, το θέμα της εφαρμογής των παράνομων και αντισυνταγματικών μνημονιακών διατάξεων περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών και να απορρίψουν την εφαρμογή τους.

- Λόγω της αναμονής απόφασης από το ΣτΕ (προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα) να προχωρήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων και τον υπολογισμό των διακανονισμών των παλαιών οφειλών των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις παλαιές εισφορές.

- Να παρέχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους.

- Σε άμεση αποκατάσταση των κουρεμένων αποθεματικών του ταμείου και σε ανάκληση των εξοντωτικών μειώσεων στις συντάξεις και τις παροχές του ταμείου, όπως και στην ενεργοποίηση του κλάδου ειδικών παροχών και σε κατάργηση των πρόσθετων τόκων στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές.

Το πρόβλημα με την αύξηση των εισφορών θα αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτής συνεδρίασης της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το Σάββατο (Νίκης 4 Αθήνα).

πηγή: ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου