Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία έκδοσης των ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ



Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται στη διαδικασία έκδοσης των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΟΤΕΕ) για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ.

Οπως αναφέρει σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ οι αποφάσεις που αποτελούν τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να τύχουν δημόσιας διαβούλευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική έγγραφη ενημέρωση, έκρινε ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις έγκρισης των παραπάνω ΤΟΤΕΕ αποτελούν τεχνικές προδιαγραφές και καταλόγισε στις Ελληνικές Αρχές ότι δεν αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοποίησης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ως άνω κοινοποίηση, τονίζει, αποτελεί τυπική διαδικασία, την οποία το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες άμεσα υλοποιεί. Η μη κοινοποίηση των αποφάσεων, κατά το χρόνο έκδοσής τους (Σεπτέμβριος 2010) αποτελεί τυπική παράλειψη και σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε αμφισβήτηση το θεσμό των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άρα, τονίζει ότι "επουδενί υπάρχει ""βόμβα" στα θεμέλια του θεσμού του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων" ούτε βρίσκονται "στον αέρα 230 χιλ πιστοποιητικά".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον υπαινιγμό ότι ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος αποκρύπτει το θέμα, σας ενημερώνουμε ότι ο Υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα κι επομένως δεν "κρατά εδώ και ένα μήνα στο συρτάρι του τη σύσταση των Ευρωπαίων", παρόλα αυτά προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική διευθέτηση του θέματος όταν αυτό ετέθη σε γνώση του.

πηγή: ypeka.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου