Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Προεξόφληση επενδύσεων από την Πειραιώς


Τη δυνατότητα να εισπράξουν νωρίτερα τα χρωστούμενα από τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν πλέον όλοι οι δικαιούχοι με ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που έμειναν απλήρωτοι λόγω το τέλος της προγραμματικής περιόδου (έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2015), με το υπουργείο να μοιράζει τις σχετικές βεβαιώσεις που απαιτούνται για να καταβληθούν με τον τρόπο αυτό οι επιχορηγήσεις.

H Τράπεζα μπορεί να προεξοφλήσει την επιχορήγηση που οφείλεται στον επενδυτή µέσω του «Αγροτικού Αναπτυξιακού Κεφαλαίου Κίνησης».H Τράπεζα μπορεί να προεξοφλήσει την επιχορήγηση που οφείλεται στον επενδυτή µέσω του «Αγροτικού Αναπτυξιακού Κεφαλαίου Κίνησης».

Η διαδικασία αυτή αφορά τους εξής δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013:

  • Μέτρο 121: Σχέδια Βελτίωσης
  • Μέτρο 123Α: Μεταποίηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ από τους παραπάνω δικαιούχους έτρεξαν να τελειώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο αλλά στο τέλος έμειναν ξεκρέμαστοι και με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι θα πληρωθούν πριν τελειώσει το έτος. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω επιχορηγήσεις τελικώς θα καταβληθούν στους δικαιούχους, µέσω πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ("γέφυρα").

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείο, για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην υπηρεσία που έχουν καταθέσει το αίτημα πληρωμής.
Σκοπός των βεβαιώσεων αυτών είναι  η αξιοποίησή τους εκ μέρους των αγροτών – επενδυτών, προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. Σχετικές συζητήσεις έχει κάνει ήδη το yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους τραπεζικούς οργανισμούς.

Τη δυνατότητα προεξόφλησης δίνει σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην Agrenda, η Τράπεζα Πειραιώς:

Μετά τη λήξη της προγραµµατικής περιόδου του ΠΑΑ 2007-2013 την 31/12/2015, διαπιστώθηκε ότι ένας αριθµός Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί σε επιµέρους ∆ράσεις του «Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» και είχαν υλοποιήσει σηµαντικό µέρος ή ακόµα και το σύνολο της επένδυσής τους, δεν έλαβαν την επιχορήγηση που δικαιούνταν λόγω των χρονικών περιορισµών που υπήρχαν.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διαβεβαιώσει ότι, οι εν λόγω επιχορηγήσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους, µέσω πόρων της νέας Προγραµµατικής Περιόδου (2014 – 2020).

∆εδοµένου ότι οι επενδυτές που υλοποίησαν τα σχέδια τους, και δεν έχουν λάβει την επιχορήγηση που τους αναλογεί, είναι πιθανό να αντιµετωπίσουν προβλήµατα ρευστότητας, και καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση σειράς θεσµικών ρυθµίσεων προκειµένου να καταβληθούν οι επιχορηγήσεις που υπολείπονται, το αρµόδιο υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων προς τους επενδυτές, στις οποίες θα περιλαµβάνονται τα εξής:
  • Ο δικαιούχος της πληρωµής
  • Ο αριθµός αιτήµατος πληρωµής
  • Το ποσό της πληρωµής που έχει αναγνωριστεί και εκκαθαριστεί και του οποίου εκκρεµεί η καταβολή
  • Ο αριθµός λογαριασµού και η Τράπεζα που έχει δηλωθεί για την καταβολή της επιχορήγησης.
Για τη Τράπεζα Πειραιώς, βασικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων πελατών της, αλλά και η διευκόλυνση της µεγιστοποίησης της απορρόφησης των σχετικών πόρων του προηγούµενου Προγράµµατος 2007 -2013.

Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα δύναται να προεξοφλήσει την επιχορήγηση που οφείλεται στον επενδυτή µέσω του προϊόντος «Αγροτικό Αναπτυξιακό Κεφάλαιο Κίνησης», εφόσον ο λογαριασµός στον οποίο θα καταβληθεί η επιχορήγηση ανήκει στην Τράπεζα.


πηγή: agronews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου