Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΕΣΠΑ 2016: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τα νέα προγράμματα επιδότησης


Στις 8 Μαρτίου και σταδιακά ανοίγουν οι πρώτες προσκλήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τις ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, την πριμοδότηση για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων από αυτοαπασχολούμενους και νομικά πρόσωπα και τη δράση για τον τουρισμό, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν είναι:

1. "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"
Στις 8 Μαρτίου θα προκηρυχτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι πτυχιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι που ήδη ασκούν συναφή ειδικότητα.
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Δείτε εδώ πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

2. "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα"
Στις 17 Μαρτίου ανοίγουν  οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Αφορά ανέργους και ατομικούς επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών που είναι ενεργοί επιτηδευματίες.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, αφορά δυνητικούς δικαιούχους για την ίδρυση νέας επιχείρησης, και είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Οι τομείς τους οποίους αφορά είναι οι ίδιοι με τους παραπάνω.
Δείτε εδώ πως θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

3. "Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών"
Στις 29 Μαρτίου ανοίγει η ηλεκτρονική υποβολή του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον Εκσυγχρονισμό τους και την Ποιοτική Αναβάθμιση των Παρεχόμενων Υπηρεσιών». Σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις τουρισμού. Επιδοτούνται με ποσό από 15.000 έως 150.000 ευρώ για διάφορες δαπάνες.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεων του τουρισμού, για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.
Δείτε εδώ πως θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

4. “Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”.
Στις 7 Απριλίου προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές». Αφορά υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής οκτώ τομείς: αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ΤΠΕ και υγεία.
Δείτε εδώ πώς θα ενταχθείτε στο πρόγραμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου