Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ψήφιση Βελτιώσεων Επενδυτικού Νόμου


Προς ψήφιση οι αλλαγές του Επενδυτικού Νόμου 3908/11. Με τις αλλαγές αυτές τροποποιούνται τα παρακάτω σημεία του Επενδυτικού Νόμου 3908/11:

Ιδία συμμετοχή
·         Δυνατότητα του επενδυτικού φορέα διάθεσης των ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής του στην επένδυση, όπως αυτή τεκμηριώνεται από την αξία των καταθέσεών του ή την αξία των κινητών του αξιών ή από τις τελευταίες διαθέσιμες λογιστικές του καταστάσεις ή από άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την μέση αξία των τελευταίων τριών μηνών
·         Δυνατότητα κάλυψης ιδίας συμμετοχής με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο χωρίς να απαιτείται καταβολή ΦΣΚ

Επιλογή κινήτρων ενίσχυσης
·         Δυνατότητα επιλογής του μίγματος ευεργετημάτων μέσω Επιχορήγησης, Φορολογικής Απαλλαγής, leasing

Αξιοποίηση κινήτρου Φοροαπαλλαγής
·         Η αξιοποίηση της φορολογικής απαλλαγής μπορεί να γίνει εντός δύο (2) ετώνσυμπεριλαμβανομένου και του έτους που έχει εκδοθεί η απόφαση ολοκλήρωσης
·         Η αξιοποίηση της φορολογικής απαλλαγής καλύπτεται από τις νέες επιχειρήσεις εντός δώδεκα (12) διαχειριστικών περιόδων και από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός δέκα (10) διαχειριστικών περιόδων, μετά τη διαχειριστική περίοδο εντός της οποίας δημοσιεύτηκε η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης

Επενδυτικά Σχέδια σε Β.Ε.Π.Ε., Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) και Ζώνες Καινοτομίας
·         Στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.Π.Ε.), σε Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.) και σε Ζώνες Καινοτομίας παρέχεται ποσοστό ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο όριο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ( έως 60% ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης)

Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια
Παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Εως 50εκ ευρώ μπορεί να λάβει κάθε είδος ενίσχυσης ενώ από 50εκ ευρώ και άνω : μόνο φοροαπαλλαγές. Όλα τα επενδυτικά έργα αυτής της κατηγορίας πρέπει να κυρωθούν με νόμο.

Νέες επιλέξιμες δραστηριότητες
·         Κέντρα αποκατάστασης – αποθεραπείας
·         Ολοκληρωμένα σύνθετα επενδυτικά σχέδια τουρισμού υγείας
·         Εκσυγχρονισμός, επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και ανήκουν ή θα αναβαθμιστούν σε ξενοδοχειακές μονάδες 3*.
·         Ειδικές μορφές τουρισμού (Συνεδριακά κέντρα, Κέντρα θαλασσοθεραπείας, Γήπεδα Γκολφ, Χιονοδρομικά κέντρα, Θεματικά πάρκα, Μαρίνες-Καταφύγια τουριστικών σκαφών, ΚΕΠΑΤ κλπ)
·         Σύνθετα τουριστικά καταλύματα
·         Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες 2*
·         Εκσυγχρονισμός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε τουλάχιστον 2*
·         Εκσυγχρονισμός Camping κατηγορίας Γ’ τάξης και άνω
·         Ναυπηγήματα που προορίζονται για σταθερές, μακροχρόνιες πλωτές βιομηχανικές ή και ενεργειακές εγκαταστάσεις
·         Κλειστοί σταθμοί δημόσιας χρήσης στάθμευσης που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου απο Ιδιώτη, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.
·         Επέκταση υπάρχουσας ή υπό κατασκευήν μονάδας, εφόσον η επέκταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικής ισχύος της εκ των υστέρων τροποποίησης της αρχικής άδειας παραγωγής.

Όρια σώρευσης
·         τα 10 εκ ευρώ ενίσχυσης από τον Ν.3908/2011 για επενδυτικό σχέδιο μεμονωμένης επιχείρησης για μια τετραετία σε συγκεκριμένη Περιφέρεια γίνονται 15εκ ευρώ
·         τα 20 εκ ευρώ ενίσχυσης από τον Ν.3908/2011 για επενδυτικό σχέδιο συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων για μια τετραετία σε συγκεκριμένη Περιφέρεια γίνονται 30εκ ευρώ

Υποβολές αιτημάτων υπαγωγής
Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με αξιολόγηση δύο φορές το έτος (Μάιο και Νοέμβριο)

Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης
·         Παρατείνεται κατά ένα έτος η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στη Β΄ φάση του ν. 3299/2004 όπως ισχύει, ήτοι από το έτος 2007. Η εν λόγω παράταση παρέχεται πέραν αυτής που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 241 του ν. 4072/2012, δηλαδή έως 31-12-2014

Λοιπές διατάξεις
·         Επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης εκσυγχρονισμού της μονάδας.
·         Χρόνος ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου είναι ο πραγματικός χρόνος όπως αυτός αναφέρεται στη σχετική απόφαση ολοκλήρωσης και όχι ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης αυτής.
·         Στα επενδυτικά σχέδια που αφορούν μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις, ενισχύονται και οι δαπάνες κύριων προπαρασκευαστικών εργασιών της εκμετάλλευσης, που αφορούν δρόμους, στοές, φρεάτια, αντλιοστάσια, κύρια έργα αερισμού, κεκλιμένα προσπέλασης, περιχάραξης, καθώς και έργα διαμόρφωσης επιφανειών προς εκμετάλλευση.

Προκαταβολή
Αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα για τον προσδιορισμό του ποσοστού της συνολικής επιχορήγησης που θα μπορεί να αποτελεί η προκαταβολή αλλά και των λοιπών προϋποθέσεων που θα τεθούν. (Ηταν 25% της εγκεκριμένης επιχορήγησης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου