Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΠ 2013: Νέο μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων



Προκηρύσσεται την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς οι διεργασίες για την δημοσίευση του οδηγού  έχουν ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 456 εκ ευρώ, το οποίο αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας η ΕΥΔ ΕΠΑΕ , ενώ οι Περιφέρειες θα επιλέξουν τις δραστηριότητες που θα επιδοτηθούν, θα αξιολογήσουν σε δεύτερο βαθμό τις επενδυτικές προτάσεις και θα παρακολουθούν την υλοποίησής τους.

Τα ποσοστά τα επιχορήγησης είναι για τις μικρές και πολύ μικρές κυρίως 50% για τις περισσότερες περιφέρειες , εκτός Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Α. Μακεδονίας και Θράκης όπου είναι 60% . 

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί νέα σημαντική ευκαιρία επιχορήγησης και θα είναι ανοιχτό για 2 μήνες ,  μέχρι τα μέσα του μηνός Μαρτίου.

Δικαιούχοι θα είναι υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του εμπορίου, υπηρεσιών, μεταποίησης και τουρισμού με επιλέξιμη δραστηριότητα (ΚΑΔ) όπως αυτή θα προκύψει από την επίσημη προκήρυξη της δράσης κατά περιφέρειες. 

Θα δίνεται έμφαση στην καινοτομία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας. Το νέο στοιχείο θα είναι η ομαδοποίηση από τις ίδιες τις Περιφέρειες των προς επιδότηση επαγγελμάτων σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας: υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας με ανάλογη αξιολογική και βαθμολογική βαρύτητα.

Οι δαπάνες που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφορούν κτιριακές εργασίες, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, μηχανογραφικό εξοπλισμό και λογισμικό, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και προβολή και προώθηση.

Ο Προϋπολογισμός της πρότασης κυμαίνεται από 30.000 € έως 300.000 € για την μεταποίηση και τον τουρισμό, και από 20.000 € έως 100.000 € για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η διάρκεια ολοκλήρωσης των Επενδυτικών Σχεδίων είναι μέχρι δεκαοκτώ (18) μήνες για την μεταποίηση και τον τουρισμό και δώδεκα (12) μήνες για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Υπάρχει η δυνατότητα δίμηνης παράτασης.

Μετά την έγκριση δυνατόν να υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής σε ποσοστό επί του ύψους της επιχορήγησης. Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε μία ή δύο δόσεις ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Περισσότερες λεπτομέρειες του προγράμματος θα γνωρίζουμε με την δημοσίευση των αποφάσεων και του οδηγού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου