Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι περιλαμβάνει ο νέος επενδυτικός νόμος



Ρυθμίσεις με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, κ. Νότης Μηταράκης.

Μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα του επενδυτή να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης της επένδυσης, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο υλοποίησής τους, η δημιουργία κεντρικής Αρχής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των επενδυτών, η αντικατάσταση των αδειοδοτήσεων από υπεύθυνες δηλώσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιελήφθησαν οι διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, για την εκτέλεση αερομεταφορών με υδροπλάνα, καθώς και για την ίδρυση εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο επενδυτικός νόμος εντάσσεται στη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τον ανταγωνισμό, τη λειτουργία της αγοράς.
Τόνισε ωστόσο ότι πολλά από τα θέματα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Η συμφωνία είναι βασικό προαπαιτούμενο  για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, χωρίς την ενίσχυση της ρευστότητας. Και ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς τη συμφωνία με την Τρόικα», τόνισε ο υπουργός.
«Κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Μηταράκης.
Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις οποίες παρουσίασε κ. Μηταράκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
    Για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τη θέσπιση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.
    Επίσης για τις στρατηγικές επενδύσεις θα υπάρχει η δυνατότητα «αυτοβεβαίωσης» (self assessment) με υπεύθυνες δηλώσεις αντί αδειοδότησης. Θα μπορεί να γίνεται, ωστόσο, εκ των υστέρων έλεγχος.
    Για επενδύσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, κ.α.).
    Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.
    Οι φοροαπαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην έναρξη λειτουργίας της επένδυσης εφόσον υπάρχει κερδοφορία.
    Οι ενδιάμεσοι και τελικοί έλεγχοι των επενδύσεων θα μπορούν να γίνονται (εφόσον το επιλέξει ο επενδυτής) από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα.
    Δημιουργείται η εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο» που θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής, μετά από διαβούλευση με τους δημάρχους.
    Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία υδατοδρομίων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου