Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πότε θα ξεκινήσουν τελικά τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ;



Πέντε μήνες μετά την προδημοσίευση του επιδοτούμενου προγράμματος για εμπόριο, υπηρεσίες, βιομηχανία και τουρισμό, γνωστού ως ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης ολιγωρεί. Παρά τα όσα είπε στις 2 Αυγούστου ο Κωστής Χατζηδάκης για επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και απλοποίηση των διαδικασιών, παραμένει το γεγονός ότι ένα ακόμη πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, που θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις πολλών κλάδων, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση σχετικά με την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ζητεί από τον υπουργείο Ανάπτυξης το Επιμελητήριο Φθιώτιδας. Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, το επιμελητήριο έχει ήδη γίνει δέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις-μέλη του «για την ολιγωρία και την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί από πλευράς υπουργείου στην επίσημη προκήρυξη του προγράμματος».

Στη σχετική του επιστολή, το Επιμελητήριο τονίζει πως η ενίσχυση των ΜμΕ είναι πιο επιτακτική από ποτέ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αυξανόμενης ανεργίας. Επισημαίνει ακόμη πως από την προδημοσίευση του εν λόγω προγράμματος, τον Απρίλιο, έως και σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να προβεί σε ενέργειες που θα τον βοηθήσουν να ανασάνει οικονομικά και να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο ζητεί ενημέρωση για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει και σε ποια κατεύθυνση μετά την προδημοσίευση του προγράμματος καθώς και για το πότε θα είναι σε θέση το υπουργείο να προχωρήσει στην επίσημη προκήρυξη.

Το πρόγραμμα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ δίνει επιδότηση από 40 έως 60% σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια από €20.000 έως €300.000 σε όλη την Ελλάδα (εκτός της περιφέρειας Πελοποννήσου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου