Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Έμφαση σε παραγωγικές επιχειρήσεις θα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος


Στην εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου προχωράει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με το Γιώργο Σταθάκη να έχει δώσει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στο επιτελείο του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στη μεσαία επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, θα αξιοποιεί την εμπειρία από τους προηγούμενους νόμους ενώ θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο χρόνος βεβαίως είναι πολύτιμος δεδομένου ότι η αδρανοποίηση του προηγούμενου επενδυτικού νόμου εδώ και αρκετούς μήνες έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό.

Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέος νόμος είναι:
-Eνσωμάτωση των νέων κατευθύνσεων της Ε.Ε. για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
-Αξιοποίηση της εμπειρίας των προηγούμενων ετών ότι οι πόροι του αναπτυξιακού μπορούν πράγματι να δώσουν ώθηση στην οικονομία
-Έμφαση στις παραγωγικές επιχειρήσεις. Αν και οι ΑΠΕ παραμένουν εντός πλάνου, όλα δείχνουν ότι θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

«Θέλουμε τις ΑΠΕ, αλλά τα φωτοβολταϊκά δεν θα έχουν την προνομιακή θέση του παρελθόντος, καθώς έχει συνεκτιμηθεί ότι δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας» σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για την εκκίνηση μίας διαδικασίας για ένα «νέο, μοντέρνο, επενδυτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την εμπειρία της κρίσης, θα βρίσκεται απολύτως ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα είναι απολύτως συμβατό με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο νέος νόμος θα απευθύνεται «στις παραγωγικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία».

«Η λογική είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που διασφαλίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το νέο αναπτυξιακό δόγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνυπάρχει με την προσφορά κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή και με τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία» συνεχίζουν.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να επιδράσει αποφασιστικά στην αναγέννηση της οικονομίας. «Αντί να δοθούν για πολλά σε λίγους, θα δοθούν αρκετά σε πολλούς» καταλήγουν.


πηγή: agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου