Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Από Μάιο θα ανοίξουν οι… βάνες του ΕΣΠΑ


Μετά το Πάσχα «βλέπουν» να παίρνει μπροστά το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) κύκλοι προσκείμενοι στο υπουργείο Οικονομίας, εκτιμώντας ότι για να ανοίξει αυτή η σημαντική στρόφιγγα ρευστότητας απαιτείται χρόνος. «Θα πρέπει πρώτα να υπογραφούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και μετά να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Μπορεί όλα τα προγράμματα να έχουν εγκριθεί, ωστόσο με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου ήρθαν και οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίησή τους, καθώς θα πρέπει να εξετασθούν όλα από την αρχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του υπουργείου, «στην καλύτερη εκδοχή, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό θα “τρέξουν” από τον Μάιο».
Σε κάθε περίπτωση ο «φάκελος» ΕΣΠΑ είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξει «πάγωμα» κονδυλίων. Πόσο μάλιστα αφού το σχέδιο των εμπροσθοβαρών δράσεων -που θα έριχνε πρόωρα ρευστό στην ελληνική αγορά- αν και πήρε έγκριση από την Κομισιόν επί Δένδια δεν ευδοκίμησε. 

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, θα υποδεχτεί στην οδό Νίκης κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική πλευρά έχει σκοπό να ενημερώσει τους Ευρωπαίους για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για θέματα ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτή τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης είχε επαφές με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου με σκοπό να ενημερωθεί για την απολογιστική πορεία του προηγούμενου ΕΣΠΑ (π.χ. απορρόφηση, πληρωμές κ.λπ.).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας έχει επισημάνει -μεταξύ άλλων- πως το νέο ΕΣΠΑ «έχει πάρα πολλά θετικά σημεία αναφορικά με την έμφαση που δίνει σε μια πιο περιβαλλοντική στροφή της οικονομίας, σε μικρές και μεσαίες υποδομές αντί για τις μεγάλες κ.ο.κ.». Παρόλα αυτά, πιθανές αλλαγές είναι μέσα στο «παιχνίδι» και στην επικοινωνία που θα έχει με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. θα διερευνηθεί το περιθώριο που υπάρχει γι’ αυτές, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου, πάντως, ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πως ακόμη και ελάχιστες αλλαγές να επιχειρηθούν είναι ικανές να πάνε μήνες πίσω την εκκίνηση του ΕΣΠΑ, καθώς θα απαιτηθεί εκ νέου έγκριση από τους Ευρωπαίους. 

Υπενθυμίζεται πως ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΠΑ αποκλίνει από αυτόν της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού κάνει λόγο για νέα προγράμματα που «θα έχουν σαφή αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας».

πηγή: e-typos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου