Τo περιεχόµενο της βιωσιµότητας ανέπτυξε ο Φραντς Φίσλερ, πρώην επίτροπος Γεωργίας, ο οποίος παρατήρησε ότι ενώ πρόκειται για µια έννοια στρατηγικής σηµασίας για το µέλλον, ακόµα δεν µπορούµε ούτε να την ορίσουµε ούτε να την µετρήσουµε.
Ωστόσο κοινή πεποίθηση όλων είναι η ανάγκη για στροφή στη «βιώσιµη εντατικοποίηση» που θα αυξήσει όχι µόνο τις αποδόσεις αλλά και τα δηµόσια αγαθά που παράγει η γεωργία, αντιστρέφοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των προηγούµενων χρόνων.
Ο κ. Φίσλερ, επί των ηµερών του οποίου είχε γίνει η µεταρρύθµιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πέταξε και τα ...καρφιά του για το σηµερινό επίτροπο Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος λέγοντας ότι τα πράσινα µέτρα που αποφασίστηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα έχουν ελάχιστη θετική επίδραση για το περιβάλλον, και ότι το µόνο που θα καταφέρουν είναι να προσθέσουν περισσότερη γραφειοκρατία.
Για το πέρασµα από τη θεωρία της βιώσιµης εντατικοποίησης στην πράξη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Τζον Άτκινς, διευθύνοντα σύµβουλου της Syngenta, που ανέλυσε το Good Growth Plan για αύξηση των αποδόσεων και ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, κατά τρόπο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιµο.
Ο άλλος υψηλός προσκεκληµένος της εκδήλωσης, ο µέχρι πρότινος γενικός γραµµατέας του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και νυν πρόεδρος της δεξαµενής σκέψης Notre Europe, Πασκάλ Λαµί, µίλησε για το εµπόριο αγροτικών προϊόντων και εξέφρασε τη γνώµη ότι µετά από 20-30 χρόνια καθίζησης των τιµών, οδεύουµε σε 20-30 χρόνια ανόδου, η οποία όµως θα συνοδεύεται και από αυξηµένη αστάθεια.
Ο κ. Λαµί παρατήρησε ότι καθώς οι δασµοί και οι επιδοτήσεις χάνουν τη σηµασία τους ως τρόπος προστασίας των αγορών, η ασφάλεια των τροφίµων αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα που θα επηρεάσει και το διεθνές εµπόριο και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό κανονιστικό πλαίσιο.
«Χρειαζόµαστε µεγαλύτερες, βαθύτερες αγορές. Να ρυθµίσουµε καλύτερα την ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να περιορίσουµε την αστάθεια των τιµών. Οι µεγαλύτερες αγορές είναι η καλύτερη εγγύηση κατά της αστάθειας των τιµών», κατέληξε ο κ. Λαµί και εξέφρασε την άποψη ότι η απελευθέρωση του εµπορίου είναι η πιο σηµαντική τάση που θα ακολουθήσουµε στο µέλλον, όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά µε τη γεωργία να διατηρεί τις ιδιαιτερότητές της.
πηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου