Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη με τον πρώτο Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία που εντάχθηκε στο θεσμό του «Εγκεκριμένου Εμπόρου»


Την ευκαιρία να συζητήσει με επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδος, τα οφέλη του νέου θεσμού του ΥπΑΑΤ, του «Εγκεκριμένου Εμπόρου», είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τσαυτάρης είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών, που είναι ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες, που πιστοποιήθηκε ως «Εγκεκριμένος Έμπορος».

Όπως είναι γνωστό το ΥπΑΑΤ πρόσφατα θεσμοθέτησε τον Εγκεκριμένο Έμπορο, στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων υποστήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων που αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου. Η εφαρμογή του θεσμού του Εγκεκριμένου Εμπόρου νωπών οπωροκηπευτικών, διευκολύνει τις εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων περιορίζοντας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Ο Εγκεκριμένος έμπορος πρέπει να πληροί μια σειρά από αυστηρές προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, γραμμές παραγωγής, υγιεινή, ασφάλεια και έλεγχο ποιότητας των προϊόντων του.

«Ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου αποτελεί άλλη μια σφραγίδα ποιότητας στο “διαβατήριο” των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που κατακτούν τις διεθνείς αγορές»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κ. Νίκος Πρωτοφανούσης συζήτησαν για τα οφέλη της εφαρμογής του εγκεκριμένου εμπόρου νωπών οπωροκηπευτικών και αμέσως μετά, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, τα άμεσα οφέλη για τους επιχειρηματίες προέρχονται από τη δραστική μείωση των διοικητικών και οικονομικών βαρών και του χρόνου διεκπεραίωσης εξαγωγής/αποστολής των προϊόντων τους. Και αυτό διότι απαλλάσσεται από τη συνεχή έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης, μέσω του δικαιώματος χρήσης του μοναδικού αριθμού μητρώου εγκεκριμένου εμπόρου και του σχετικού λογότυπου της Ε.Ε, στη σήμανση κάθε συσκευασίας των προϊόντων του. 
Επιπλέον, τα έμμεσα εμπορικά οφέλη, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «προέρχονται από τις ίδιες τις αγορές, με την αύξηση της αξίας σε «φήμη και πελατεία» και στο brand name ενός εγκεκριμένου εμπόρου. Εξάλλου, με την επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, το ποιοτικό ελληνικό προϊόν αποκτά "διαβατήριο" για όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κερδίζοντας καλύτερη διεισδυτικότητα στις πιο απαιτητικές και ακριβές αγορές. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τα οποία το ΥπΑΑΤ προωθεί προγράμματα και δράσεις εξωστρέφειας ανά χώρα – στόχο, αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές», αφού επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων». Πρόσθεσε, επίσης ότι, στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΥπΑΑΤ για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εντάσσεται και το πρόγραμμα Single Window, με το οποίο επίσης απλουστεύονται οι διαδικασίες των εξαγωγών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιτυχία, πιλοτικά, για τα ακτινίδια και τη φέτα και επίκειται επέκτασή του και σε άλλα προϊόντα».

«Η πιστοποίηση μου ως εγκεκριμένου εμπόρου αποτελεί επιβράβευση των κόπων μου και δίνει προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές των προϊόντων μου»

Από την πλευρά του ο κ. Πρωτοφανούσης επεσήμανε ότι θεωρεί την πιστοποίηση, ως επιβράβευση των κόπων του, ενώ συμφώνησε ότι με την ένταξη του στον εγκεκριμένο έμπορο, τα προϊόντα του αποκτούν brand name και επομένως προστιθέμενη αξία στις αγορές του εξωτερικού. Τόνισε δε ότι όντως ως εγκεκριμένος έμπορος, γλιτώνει περίπου 40.000 ευρώ ετησίως από διοικητικά και άλλα οικονομικά βάρη στην προσπάθειά του να εξάγει, ενώ περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα προϊόντα της εταιρείας να «ταξιδεύουν» προς άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και εκτείνεται συνολικά σε 15 στρέμματα, διαθέτοντας ψυγεία και συσκευαστήρια τελευταίας τεχνολογίας. Μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της εταιρείας, συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Κίνα, κράτη μέλη της Ε.Ε, το Χόνγκ Κονγκ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ο Καναδάς.


πηγή: Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης & Τροφιμων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου