Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Στα 15,3 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020


Στην επανεκκίνηση της οικονομίας αποβλέπει η κυβέρνηση με το νέο ΕΣΠΑ,το οποίο θα έχει ύψος 15,3 δισ. Ευρώ κι η υλοποίηση του θα αρχίσει από το 2014 και θα διαρκέσει ως και το 2020. Βέβαια το συνολικό ποσό μαζί με τα κονδύλια για τη γεωργία θα ανέλθει στα 20,8 δις. Ευρώ.

Την αρχιτεκτονική καθώς και την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης η διαφορετικότητα του νέου ΕΣΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε τρεις μελέτες για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της οικονομίας - πρόκειται για τις μελέτες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της McKinsey - και παρέχει την δυνατότητα στοχευμένης χρηματοδότησης σε δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επίσης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας με δράσεις που διαπερνούν όλα τα προγράμματα και παράλληλα υπόσχεται λιγότερη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα αρχιτεκτονική του, το νέο ΕΣΠΑ χωρίζεται σε τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα καθώς και σε 13 περιφερειακά, ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας. Αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2014. Ειδικότερα τα προγράμματα είναι:

1. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
Περιλαμβάνει δράσεις που θα χρηματοδοτούν την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την έρευνα και τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ενέργεια και την απασχόληση με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επί παραδείγματι η ενίσχυση του τουρισμού, του αγροτοδιατροφικού τομέα, των logistics, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, του τομέα της υγείας, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τα υλικά, τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον πολιτισμό.

2. Περιβάλλον και Μεταφορές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι από τους τομείς προτεραιότητας είναι η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, τα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα λιμενικά έργα, τα έργα των αεροδρομίων, η διαχείριση των αποβλήτων και η φύση και βιοποικιλότητα.

3. Εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση ύψους 2 δισ. ευρώ.
Έμφαση θα δοθεί σε προγράμματα απασχόλησης για νέους, γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους, στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων, τα κουπόνια των ανέργων, τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

4. Μεταρρύθμιση του δημοσίου ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικοί τομείς προτεραιότητας είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, δράσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης , αναβάθμιση των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο από τα 15,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,4 δισ. ευρώ, πάει στις 13 περιφέρειες της χώρας με τη δημιουργία αντίστοιχων, ισάριθμων προγραμμάτων. Οι περιφέρειες αποκτούν ουσιαστικά το δικαίωμα η κάθε μια να προωθεί ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις, ενώ τα κονδύλια που θα διαχειριστούν είναι σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο αυξημένοι κατά τουλάχιστον 12%.

Πηγή: tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου