Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΑΝ: 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύονται μέσω ΕΣΠΑ


Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε "στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17.000 επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 τα οποία ξεπέρασαν τη βάση".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης: «Με την απόφαση εντάσσονται άμεσα στο Πρόγραμμα "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ".

"Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη" τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ότι: "Με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν".

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το Δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ, (δηλαδή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, και τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να συμπληρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή. Ο περιφερειάρχης Αττικής Ι. Σγουρός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του αρχικού προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος πανελλαδικά, ενώ σημείωσε την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός κάλεσε τις τράπεζες και τους συμβούλους των επιχειρήσεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να πάμε γρήγορα. «Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου- Υπηρεσιών. Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού-μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας-συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, η απόφαση να επιτραπεί η ένταξη περισσότερων προτάσεων στο πρόγραμμα ελήφθη προκειμένου "να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις". 

Πηγή: news.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου