Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αναζωπυρώνεται παγκοσμίως το ενδιαφέρον για εφαρμογές αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα



Παρά τη χιονοστιβάδα των κυβερνητικών μέτρων ως προς τα περιθώρια κέρδους των εφαρμογών αιολικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά, παρά τα μικρά διαφαινόμενα περιθώρια κέρδους. Υπάρχει αναβάθμιση της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα από πλευράς αξιοπιστίας.

Οι επαφές με τους Κινέζους επενδυτές ήταν αμφίδρομη: ο πρωθυπουργός μπορεί να ήταν στην Κίνα αλλά ταυτόχρονα στην Αθήνα βρίσκονταν κορυφαία στελέχη της Κινεζικής Sinovel, της εταιρείας που υπέγραψε τον Απρίλιο του 2011 μνημόνιο συνεργασίας για ανάπτυξη μεγα-αιολικού πάρκου στη Ροδόπη. Τα στελέχη της Κινεζικής εταιρείας είχαν επαφές με άλλη μεγάλη εγχώρια ενεργειακή εταιρεία με στόχο την οικοδόμηση από κοινού αιολικών έργων, καθώς το αιολικό πάρκο της Ροδόπης δεν έχει πάρει ακόμα άδεια παραγωγής και προφανώς οι προοπτικές δεν είναι ορατές. Η Sinovel Wind Energy Group Co Ltd είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών.

Το μεγαλύτερο ίσως αιολικό πάρκο της χώρας, στον Καφηρέα της Εύβοιας διαφαίνεται να απεμπλέκεται. Η περιοχή διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 170 Μεγαβάτ που ανήκει στο κοινό σχήμα της Ιταλικής Enel με τον όμιλο Κοπελούζου. Το έργο έχει λάβει άδεια εγκατάστασης, αλλά η κατάσταση στη χώρα δεν επέτρεπε την εξεύρεση χρηματοδότησης. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεπεραστεί πολλά από τα εμπόδια και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και συνεπώς την υλοποίηση του έργου. Καταλυτικός παράγοντας είναι η συνεργασία με την Γερμανική εταιρεία Enercon που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα. Με την δέσμευση για προμήθεια Γερμανικού εξοπλισμού ενεργοποιήθηκε ο Γερμανικός Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Hermes, που θα τροφοδοτήσει τα σχετικά δάνεια. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Τέλος καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κινητικότητα από Γερμανικές και εταιρείες άλλων χωρών, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν άδειες αιολικών πάρκων. Υπάρχει μάλιστα διαθεσιμότητα αδειών και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αγοραπωλησίες όταν σταθεροποιηθεί (με την κατάθεση των υπολοιπόμενων διατάξεων του σχετικού νομοσχεδίου από το ΥΠΕΚΑ) το θεσμικό πλαίσιο. Αρκεί να μην επιμείνει το ΥΠΕΚΑ σε δυσβάσταχτες ετεροχρονισμένες διατάξεις, όπως ατυχώς έπραξε στο παρελθόν.

πηγή: buildnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου