Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς»



Αντισυνταγματική έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» (όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983) με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια, αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία καταβάλλοντας το σύνολο του προστίμου αλλά θέτει εκτός συζήτησης της προώθηση της νέας νομοθετικής ρύθμισης που είχε παρουσιάσει πρόσφατα προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η Ολομέλεια του ΣτΕ η μαζική, άνευ ελέγχου τακτοποίηση είναι ευθέως αντίθετη στο Σύνταγμα. 

Το δικαστήριο δεν δέχτηκε το επιχείρημα που έθεσε το Δημόσιο περί έκτακτης οικονομικής συγκυρίας. 

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλο ισχυρισμό όσων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κ.λπ. Επίσης, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.



Πηγή: skai.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου