Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΕΚΑ: ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες από την PGS



Δύο εβδομάδες απέμειναν για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Nordic Explorer της νορβηγικής PGS στο Ιόνιο, τη Νότια Κρήτη και την Πελοπόννησο. Έχει καλυφθεί επιφάνεια των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στα ανοικτά της Πελοποννήσου. Το YΠΕΚΑ δηλώνει ικανοποίηση από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και το ενδιαφέρον ξένων ομίλων να αποκτήσουν τα πακέτα των δεδομένων. Ένας αριθμός ενεργειακών εταιρειών εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά τους. Τα ονόματα που επικρατούν είναι: Total, Statoil, Exxon. Οι έρευνες ξεκίνησαν από το Ιόνιο, ακολούθησε η Ν. Κρήτη και τελικά η θαλάσσια περιοχή της Δ. Πελοποννήσου.

Η αρχική συμφωνία της νορβηγικής εταιρείας με το Δημόσιο προέβλεπε γραμμές μήκους 8.500 χιλιομέτρων, ο στόχος έχει ήδη ξεπεραστεί και αγγίζει τα 12.000 χιλιόμετρα. Το πλοίο φέρει καλώδια μήκους 10 χλμ. με ηχοβολιστικά μηχανήματα που είναι απαραίτητα. Τα κρουστικά κύματα από τα ηχοβολιστικά ανιχνεύουν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από το βυθό. Το πλοίο Nordic Explorer συνοδεύεται από δύο μικρότερα, το Romulus καθώς και το Thor Chaser.

Η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων ξεκινά το Μάρτιο και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει οριοθέτηση των οικοπέδων και θα προκηρυχθεί διεθνής γύρος παραχώρησεων. Γεωτρύπανα δεν πρόκειται να μπουν πριν από το 2017.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου