Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Προωθούνται 3 τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου 4399/16


Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού νόμου, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς, από τη ΔΕΘ όπου βρέθηκε, ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό το αρμόδιο υπουργείο προωθεί τρεις τροποποιήσεις σε μια προσπάθεια το νομοθέτημα να γίνει πιο ελκυστικό και περισσότερο φιλικό στους επενδυτές.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Λαμπριανίδης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στην 83η ΔΕΘ: "αργήσαμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουμε μέχρι τώρα, και αργήσαμε αρκετά, αλλά είχαν να γίνουν πολλά και θεσμικά και στο πληροφοριακό σύστημα.” Ενώ συμπλήρωσε πως τα πράγματα έχουν περίπου ομαλοποιηθεί και η επίλυση των προβλημάτων τοποθετείται στα τέλη του έτους.

Ποιες αλλαγές προωθούνται:
- Με βάση τον νέο σχεδιασμό που προωθείται, ο επενδυτής θα μπορεί να λάβει τη φορολογική απαλλαγή όχι στο τέλος, δηλαδή όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, αλλά με το που ολοκληρώνεται το 50% αυτής. Επίσης αντί να παίρνει 25% τον χρόνο θα λάβει το 1/3 αυτής, δηλαδή θα λάβει το σύνολο της φοροαπαλλαγής σε τρία αντί για 6 χρόνια.
- Σε μια προσπάθεια ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για όσους επιλέγουν την επιχορήγηση, θα δοθεί η δυνατότητα με την ολοκλήρωση του 25% της επένδυσης και αφού ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος τότε ο επενδυτής θα μπορεί να λάβει το 25% αυτής. Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, σε κάποιες επιχειρήσεις να βρουν τα κεφάλαια για να μπορέσουν να συνεχίσουν την υλοποίηση της επένδυσης.
- Σε ότι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις μείζονος σημασίας, διαπιστώθηκε από τη Γενική Γραμματεία πως το καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό, γι αυτό το ανώτατο όριο της επένδυσης θα πάει στα 7 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, και η φορολογική απαλλαγή στο 50% η οποία θα δίνεται στα 3 αντί των 6 ετών που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.500 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, τα οποία αν και εφόσον υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν 11.200 θέσεις απασχόλησης.


πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου