Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

«Ξεκαθάρισμα» σχεδίων παλιών Αναπτυξιακών


Απένταξη επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (του 2009 και του 2011) αλλά δεν έχουν προχωρήσει καθόλου και «μεταφορά» των υπόλοιπων από τις επιχορηγήσεις σε άλλα κίνητρα, π.χ. φορολογικής φύσεως προωθεί το υπουργείο Οικονομίας καθώς το ταμείο είναι. μείον- ή αλλιώς, οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να τα καλύψουν όλα.

O κ. Σταθάκης προανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι το τέλος του έτους με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.O κ. Σταθάκης προανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι το τέλος του έτους με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Γιώργος Σταθάκης, το σύνολο των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ την ώρα που τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ δεν ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον υπουργό, το «ξεσκαρτάρισμα» είναι αναπόφευκτο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η «μεταφορά» των σχεδίων σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης -πιθανότατα φορολογικών, όπως έχει προαναγγείλει ο ΓΓ Στρατηγικών Επενδύσεων, Λ. Λαμπρινίδης- θα γίνει σε συνεννόηση με τους ίδιους τους επενδυτές. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν το φόβο ότι στην πράξη οι εν λόγω επενδυτές -οι οποίοι, στο μεταξύ έχουν δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια ή έχουν αναλάβει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις για την υλοποίηση των έργων τους- θα βρεθούν προ τετελεσμένων.

Μια ακόμα λύση που εξετάζεται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο, είναι η εξεύρεση δανεισμού από ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα ώστε να καλυφθεί μέρος της δεσμεύσεων.


Νέος αναπτυξιακός με αναδρομική ισχύ

Εξάλλου ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι το τέλος του έτους με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου το οποίο έως τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, προωθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στα κριτήρια χαρακτηρισμού των επενδύσεων ως «στρατηγικές», μειώνοντας το ύψος από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις ξένων ομίλων για τη δημιουργία επιχειρηματικών και ερευνητικών κέντρων, αλλά και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, η οποία επιβάλλεται και από τη συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάθεσης μελετών αξιολόγησης των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αλλά και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ακολουθήσουν διορθωτικές κινήσεις.

Οι μελέτες θα ανατεθούν σε μελετητικά κέντρα αναγνωρισμένου κύρους, όπως το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κοινωφελή εργασία, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Τέλος ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι τα capital controls δε δημιουργούν εμπόδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων.


πηγή: agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου