Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ηλεκτρονική έκδοση Αδειών Δόμησης: μόνος στόχος το ενδεχόμενο επιτάχυνσης στην διεκπεραίωση



Οι άδειες δόμησης δεν εκδίδονται με το μαγικό ραβδάκι. Ούτε με ένα κουμπί, όπως στο πλυντήριο, όλα τελειώνουν. Επίσης ένας αξιόπιστος μηχανικός θα έχει πρώτα φροντίσει να κάνει με τον αρμόδιο μηχανικό εφαρμογής της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ένα "στοιχειώδη" έλεγχο, έστω και στο πεντάλεπτο, όσο έμπειρος και αν είναι.
Δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν όλα να τελειώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ψηφιακή έκδοση της άδειας έχει αναμφίβολα τα ακόλουθα προτερήματα:

1. Δεν μπορεί κανείς να παραμορφώσει με οποιοδήποτε τρόπο τα εγκεκριμένα σχέδια, υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή, εκεί που δεν έχει πρόσβαση.
2. Θα υπάρξει βελτίωση του χρόνου, καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα. Παρόλα αυτά τόσο ο Ν.4030 για τον τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης, όσο και ο Ν.4067, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, θέλουν το χρόνο τους για να χωνευτούν και να δουλευτούν.
3. Οι πολεοδομικές γνωριμίες, όπου μηχανικοί μπαίναν εκτός σειράς στους ελέγχοντες, ήταν κατεστημένο που ακόμη ισχύει, αλλά και οι νεότεροι, στερούμενοι εμπειρίας, πολλές φορές περιμένουν την άποψη των ελεγχόντων. Δεν είναι παράλογο, η πείρα δεν αγοράζεται και οι παλιότεροι παραδέχονται ότι έμαθαν στην πολεοδομία να λύνουν θέματα, βλέποντας τα σχέδια και τον έλεγχο εκείνων που προηγούντο. Η ψηφιακή έκδοση δεν θα καταργήσει την επίσκεψη, είναι αδύνατο.
4. Δίνεται η στοιχειώδης δυνατότητα στον παραπλανημένο ιδιοκτήτη να δει γιατί αργεί η έκδοση της δικής του άδειας. Για να το κάνει αυτό μέχρι τώρα, θα έπρεπε να πάει στην πολεοδομία και πολύ πιθανόν μέσω "συναδελφικής αλληλεγγύης" η υπηρεσία να κάλυπτε, έστω και προσωρινά, εκέινον που είχε πραγματικά καθυστερήσει.
5. Με τον 4030 η ευθύνη έχει φύγει από την Υπηρεσία. Η ΥΔΟΜ πρέπει να ελέγξει κατ ουσίαν το Διάγραμμα Δόμησης και να το κρατήσει και σε ψηφιακή μορφή. Αποκλείεται εφεξής η απώλεια Φακέλλου και η παραποίηση, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Λέγανε παλιότερα ότι για να γίνεις ένας καλός μηχανικός πρέπει να έχεις ξοδέψει ριζόχαρτο με το κιλό, καθώς επίσης να έχεις ξοδέψει χρόνο στην Πολεοδομία, αλλά και στο γραφείο εργαζόμενος. Μια μελέτη που αξίζει την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη δεν γίνεται στο πόδι, και μόνος στόχος δεν είναι η ταχύτητα στην έκδοση της αδείας. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν οι Πολεοδομίες ήταν γεμάτες, δεν υπήρχαν τέτοιες σκέψεις, υπήρχε το έργο που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν.
Τώρα που υπάρχει κενό έργων, και άρκετός ελεύθερος χρόνος, ας υλοποιηθεί η ψηφιακή έκδοση αδειών δόμησης. Την αυθαιρεσία πάντως θα την αποτρέψει ο έλεγχος των έργων, όχι η ψηφιακή έκδοση.  


Πηγή: buildnet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου