Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Οικονομικά φωτοβολταϊκά από ίνες ξύλου


Ενα νέο πρότζεκτ επεξεργάζονται οι ερευνητές για τις φωτοβολταϊκές κυψέλες προκειμένου να είναι πιο ασφαλείς για το περιβάλλον και να έχουν καλύτερη απόδοση.
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δυο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή τους. Η υψηλή οπτική διαφάνεια για καλή μετάδοση της ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλή διάχυση του φωτός, ώστε να αυξηθεί η απορρόφησή του.

Ετσι οι ερευνητές σύμφωνα με το econews, ανέπτυξαν ένα σχετικά φθηνό χάρτινο ηλιακό πάνελ κατασκευασμένο από ίνες ξύλου το οποίο αφενός είναι περιβαλλοντικά ασφαλέστερο από τα πλαστικά υποστρώματα που χρησιμοποιούν αντίστοιχες τεχνολογίες, και αφετέρου επιτυγχάνει οπτική διαφάνεια 96% και οπτική διάχυση στο πρωτοφανές ποσοστό 60%.

Οι ερευνητές πέτυχαν τη δημιουργία των μικροσκοπικών πόρων μετερχόμενοι μια τεχνική που ονομάζεται TEMPO η οποία αποδυναμώνει τους δεσμούς υδρογόνου μεταξύ των μικροϊνών του ξύλου, προκαλώντας τη διαστολή τους και την μετεξέλιξή τους σε μια πυκνή, σφιχτή δομή που περιέχει νανοπόρους.

Καθώς είναι εύκολη η τοποθέτησή του σε υλικά όπως το λαμινέιτ, το χαρτί υψηλής διαφάνειας αποτελεί ένα φθηνό τρόπο για την κατασκευή φωτοβολταϊκών κυψελών υψηλής απόδο.

Πηγή: sofokleousin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου