Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Επιδότηση για την κατάρτιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών δια στόματος Σ. Καλαφάτη


Για το επερχόμενο πρόγραμμα επιδότησης της κατάρτισης υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών ο κ. Καλαφάτης δήλωσε τα ακόλουθα:

Το ΥΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, κινούμενο στο πνεύμα των προτάσεων των προέδρων των Επιστημονικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αρχιτεκτόνων, με πρωτοβουλία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών με στόχο την επιδότηση της υποχρεωτικής κατάρτισης των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Σημειώνεται ότι, με το άρθρο 52 του νόμου 4178/2013 "Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις", που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε ήδη η κατάρτιση "οριστικού" Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μηχανικούς που έχουν ήδη παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα να δραστηριοποιηθούν άμεσα ως Ενεργειακοί Επιθεωρητές.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε :
"Στο ΥΠΕΚΑ, προσπαθούμε να δίνουμε πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της αγοράς. Με την πρόσφατη ρύθμιση για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, διευρύνεται το πλήθος των μηχανικών που μπορούν να απασχοληθούν σε αυτή τη δραστηριότητα. Προχωράμε όμως ακόμη περισσότερο. Σε λίγες ημέρες ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης των μηχανικών για να καταρτιστούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα της ενεργειακής επιθεώρησης. Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επένδυση στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας συμβάλλει όχι μόνο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αλλά, ειδικά όσον αφορά τους μηχανικούς, στην επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων για το 2020, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια".

Το Πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί επίσημα σε λίγες ημέρες, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού"  (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.) και από Εθνική Δημόσια χρηματοδότηση. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε οχτώ εκατομμύρια ευρώ (8.000.000 €). Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η ενίσχυση υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών (φυσικά πρόσωπα, Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι Μηχανικοί), μέσω καταβολής προκαθορισμένου ποσού ανά κατηγορία Ενεργειακού Επιθεωρητή, σύμφωνα με τα ακόλουθα: 

-Κατηγορία 1. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών κτηρίων: ποσό ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ.
-Κατηγορία 2. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων θέρμανσης: ποσό ενίσχυσης ύψους διακοσίων (200) ευρώ.
-Κατηγορία 3. Ενίσχυση Ενεργειακών Επιθεωρητών συστημάτων κλιματισμού: ποσό ενίσχυσης ύψους διακοσίων (200) ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερό από τετρακόσια (400) ευρώ συνολικά, ανεξάρτητα από το κόστος της κατάρτισης που αυτοί καταβάλλουν.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με αυστηρή σειρά κατάταξης, βάσει κατάλληλης μοριοδότησης που προκύπτει από την αξιολόγηση των παρακάτω κριτηρίων:
α. Εισοδηματικά: με βάση το δηλωθέν εισόδημα, του πλέον πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος. 
β. Ηλικιακά: με βάση τα έτη από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου ή του διπλώματος. 

Επισημαίνεται ότι, από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν όσοι ανήκουν στο μητρώο προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στις αιτήσεις των μη προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού στο δικαιούχο είναι η επιτυχής παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που επέλεξε και η αντίστοιχη επιτυχής απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει, ή πρόκειται να ολοκληρώσουν, την εξειδικευμένη κατάρτιση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε κύκλους ανά συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα. Η αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr) και σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της πρόσκλησης που θα κυκλοφορήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου