Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΚΑ:στο τέλος της εβδομάδας έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση


Το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει τον κριθέντα αντισυνταγματικό Ν.4014/2011 πιθανόν να έρθει και εντός της εβδομάδας στη Βουλή ή στην αρχή της επομένης.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί για τον πιο πάνω νόμο. Το ΥΠΕΚΑ παρόλα αυτά έχει προβεί σε κάποιες αλλαγές-ασπίδα για το ν/σ που έχει ετοιμάσει:

Α. Στο αρχικό σχέδιο νόμου, διευκολυνόταν η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν από τις 9/6/1975. Τα αυθαίρετα αυτά προτεινόταν να εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή εφάπαξ 500 ευρώ, χωρίς στα απαιτούμενα δικαιολογητικά να συμπεριλαμβάνονται σχέδια. Το υπουργείο θα εντάξει σε αυτή την κατηγορία μόνο τις κατοικίες, ενώ για τα υπόλοιπα κτίρια θα ισχύσει ό,τι για τα κτίρια προ του 1983 (έκπτωση 20%).

Β. Στο αρχικό σχέδιο νόμου τα αυθαίρετα χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: τις μικρές παραβάσεις (που προτείνεται να εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ), τις μεσαίες παραβάσεις, δηλαδή αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης που δεν υπερβαίνουν περισσότερο από 40% τον συντελεστή δόμησης και την κάλυψη. Και τις μεγάλες αυθαιρεσίες (υπέρβαση πλέον του 40% του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης σε κτίρια με άδεια, ή κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια). Στην τελευταία αυτή κατηγορία "θα δοθεί λύση με πολεοδομικά χαρακτηριστικά", δηλαδή θα διαχωριστούν τα "εντός" από τα "εκτός" σχεδίου.

Το σκεπτικό πίσω από τη διαφοροποίηση αυτή είναι απλό: η νομολογία του ΣτΕ έχει επανειλημμένως τονίσει την αλλοίωση που επιφέρει στον πολεοδομικό σχεδιασμό η νομιμοποίηση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι για τα εντός σχεδίου (στα οποία υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, έστω κι αν το κτίριο τον έχει παραβεί) θα υπάρξει επιεικέστερη αντιμετώπιση, ενώ στα εκτός σχεδίου θα υπάρξει σύνδεση με μελλοντική πολεοδόμηση.

πηγή: buildnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου