Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Νόμιμα και κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση ή δασικές εκτάσεις



Με διάταξη η οποία προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δίνεται ουσιαστικά "συγχωροχάρτι" σε όσους έχτισαν σε δάση και δεν το γνώριζαν.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλήφθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο "εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11.6.1975 λόγω επεμβάσεων που έγιναν, βάσει σχετικής διοικητικής πράξης, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις (κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν. 998/1979) και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες". 

Επίσης, προστέθηκε στο νομοσχέδιο το ακόλουθο: "το ανωτέρω εδάφιο εφαρμόζεται και για τις ιδιωτικές εκτάσεις υπό την προϋπόθεση ότι η μεταγραφή των τίτλων κτήσης έχει συντελεστεί προ της ενάρξεως ισχύος του νόμου 998/79. Για τις εκτάσεις αυτές για τις οποίες έχει εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, για την έκδοση νέας άδειας προσθήκης δεν απαιτείται η χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από το αρμόδιο Δασαρχείο μέχρι την κύρωση του Δασικού Χάρτη.

Ταυτόχρονα, προστέθηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο δεν επανεξετάζεται - στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 14 του Ν. 998/1979 ή της κατάρτισης των δασικών χαρτών - ο χαρακτήρας εκτάσεων για τις οποίες είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές πράξεις βεβαιωτικές του μη δασικού τους χαρακτήρα.

Τέλος, όσον αφορα στα "τυφλά" οικόπεδα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια επιπλέον διάταξη σύμφωνα με την οποία "η διαδικασία κύρωσης του δικτύου κοινόχρηστων χώρων μπορεί να περιλαμβάνει και τμήματα ακινήτων που είχαν τεθεί μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3937/2011 σε κοινή χρήση, εφόσον εξυπηρετούν οικόπεδα για την κτήση των οποίων έχουν συνταχθεί συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης οικοπέδων πριν την 29/1/2010 μετά από απόφαση του αρμόδιου Δημοτικού Συμβουλίου". Για να γίνει αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η μεταγραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο καθώς και η αναφορά στις συμβολαιογραφικές πράξεις ότι τα συγκεκριμένα τμήματα συνορεύουν με δρόμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, μπορεί να έχει και άλλες αλλαγές καθώς αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Ιουνίου.

πηγή: buildnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου